11.7.2018

YSTÄVIÄ JA HAMPURILAISIA

Ajattelin hieman verrata ystäviä ja hampurilaisia toisiinsa. On nimittäin sillä tavalla, että ilman noita kahta elämä olisi paljon tylsempää ja maailma kovin kolea paikka. Lisäksi noissa kahdessa on varsin paljon yhteistä!

Esimerkiksi sellainen, että hampurilaista on vaikea laittaa mihinkään yhteen muottiin. On heitä, joiden mielestä ainoa oikea hampurilainen on se, jossa on lihaisa pihvi vehnäleivän välissä. Minun mielestä hampurilainen on sellainen, jossa on pohjassa ja päällä samaa, mutta mitään muuta yhtä tiettyä tekijää siinä ei sitten tarvitakaan. Vähän sama on ystävässä -  nahkaa jalkapohjissa ja päälaessa, välissä pihvinä lämmin sydän. Kaikki muu on uniikkia ja erityistä, eikä yhtä ja samaa ystävää voi löytyä toista.

Hampurilainen voi olla se perinteinen lihaisa pihvi vehnäleivän välissä, kasvispihvi ruisleivän välissä - tai sitten vaikka tämä ystäväni avotulella valmistama munakoiso-vuohenjuusto-burgeri. Kertakaikkisen täydellinen makuyhdistelmä, joka syntyi, kun maalaiskaupoissa ei tunnettu portobelloa. Monesti on todettu, että sattuman kauppa on paras kauppa. Todettakoon se taas, koska ilman sitä ei olisi syntynyt tätä maukasta uutta tuttavuutta. 

Katselin vieressä, kun ruokakirjailija Riikka paistoi pannussa valkosipulilla maustetussa öljyssä ja voissa munakoisoviipaleet molemmin puolin,  sen jälkeen samaan käsittelyyn pääsi avokado ja vuohenjuusto. Burgerin välistä löytyi myös kokonaisena paistettu valkosipulin kynsi ja vihreää mössöä, josta löytyi eri yrttejä silputtuna, lime- ja sitruunamehua, pari ruokalusikallista punaviinietikkaa ja reilusti oliiviöljyä. Burgerin alla lautasella lepäili pieni oregano-salaatti. Burgeri onnistunee varsin hyvin myös pannulla liedellä tai grillissä, mutta avotuli tuo tietenkin pienen bonuksen, oman erityisen maun ja tuntuman pintaan.

Kiitos Katja, Piia, Hanna-Riikka, Pinja, Riikka ja Tiina (käy lukemassa Tiinan ihana kirjoitus, siellä on muutakin kuin hampurilaisia). 

Kiitos kyläilystä, saunaseurasta, naurusta - te oman elämänne hampurilaiset! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti