15.5.2017

SAUNAN PUKUHUONE

Maalisuti on heilunut.
Saunan pukuhuone ei ole juurikaan vaivannut mieltä. Ikkunassa on killunut edellisen omistajan verhot ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin siellä ei ollut ennen mitään omaa - pelkästään toisten jämiä. Siltikin se oli ihan ok - tila, joka ei juuri mieltä vaivannut, vaikka päivittäisessä runsaassa käytössä olikin.

Sitten ostin naulakon. Näin sen sieluni silmin pukuhuoneen seinällä, joten vastoin periaatteitani hankin sen varulta - jos joskus innostuisimme pukuhuonetta laittamaan. 

Maalipurkit tuotiin syksyllä pois mökiltä talvisäilöön ja nyt veimme ne takaisin. Aiemmin maalasin mökin tuvan harmaalla ja maalia jäi vielä rutkasti jäljelle. Siitä se ajatus sitten lähti ja pian huomasin aivan rauhallisesti raahaavani pukuhuoneesta tavaraa pihalle.

Ensin maalasin vain seinät, lopulta katonkin. Tila on pieni ja katto matalalla - käsi yltää kattoon pikkuisen varvistamalla, joten päätin värjätä harmaaksi myös katto- ja lattialistat hämäämään tilalle lisää korkeutta. Mökin isäntä jäi kaipailemaan valkoisia kattolistoja, minä puolestani koin onnistuneeni tavoitteessani nostattaa huonekorkeutta pienellä maalihuijauksella. Samaan syssyyn vetäisin harmaaksi myös ikkunalistat, joiden koristeellisuus tökki aiemmin silmään ja ne oli tarkoitus vaihtaa linjakkaampiin. Enää ei häiritse, vaan ovat ihan täydelliset noin.

Penkiksi suunniteltiin mahdollisimman vähän lattiatilaa vievä versio - tuo kummasti tilan tuntua tuokin. Materiaali löytyi lautakasasta puuliiterin takaa, reilusti hiottiin karkeaa lankkua ja hyvä tuli. Myös kapea hylly katon rajassa on hyvin hiottua raakalautaa. Saunamökki on vino jokaiseen mahdolliseen suuntaan, joten penkin ja hyllyn kanssa piti tehdä välimallin ratkaisu. Oli unohdettava suorat linjat ja rakennettava päätyseinän laudoituksen mukaan.

Ruskea lattia oli ehkä armollinen, sitä ei tarvinnut siivota koskaan (joka ei välttämättä ole pelkästään hyvä asia). Illankähmeessä päätin hioa lattiasta petsipinnan pois. Urakka oli kohtuullisen nopea, mutta aivan järjettömän sotkuinen. Lattiasta tuli kuitenkin suorastaan täydellinen. Kelien lämmetessä uskallan sivellä pintaansa mattaisen kirkkaan lakan. 

Pukuhuoneesta tuli näin ollen hyvinkin pienellä vaivalla kuin uusi. Seinien ja kattojen maalaamiseen tuhraantui yksi ilta, kun ei teipin kanssa tarvinnut suuremmin kikkailla. Lattiaan toinen mokoma. En voisi tyytyväisempi olla. 

Kaavailemme ikkunaan puisia sälekaihtimia suojaa antamaan - olisi myös hyvä pari lattian puunsävylle. Matot löytyivät ystäväni ihanasta pienestä sisustuspuodista. Niistä ja muista sisustusasioita kirjoitan vielä myöhemmin lisää.

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää. Mistä löysit naulakon, se sopisi myös meidän mökille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Naulakko on ostettu Annival Interiöristä, heillä on myös verkkokauppa. :)

      Poista