30.5.2017

KAIKKI EI KULAHDA KAUNIISTI

Asia on sillä tavalla, että mökin terassi kaipaa uutta väriä pintaansa.

Mustassa mökissä on moni asia erityisen mallillaan. Yksi niistä on suuret laudoitetut terassit ja kävelyreitit. Mökkeilevä ihminen pääsee siis perusarkitoimintoja tehdessään käppäilemään aivan rauhallisesti avojaloin ympäriinsä. Aitalta mökkiin, mökiltä saunalle, saunalta huussiin, huussilta varastolle, varastolta puuliiteriin. Se on se juttu, joka tästä paikasta tekee niin toimivan. Kasvihuone on ainoa paikka, johon ei tällä hetkellä pääse laudoitusta pitkin. Sekin asia on muuttumassa, mutta siitä lisää myöhemmin.

Nämä terassit ja laudoitetut kävelyreitit on siis tehty edellisen mökin omistajan toimesta. Kyllä minä olen iloinen, että niin fiksu ja jaksava ihminen on mökissä majaillut. Samainen heppu on myös käsitellyt kaikki mökkitontin rakennukset mustiksi. Löysimme sohvan istumatyynyn alta kuvan, jossa oli maisema mökin terassilta saunalle päin ennen laudoituksia ja maalausta. Oli muuten melkoisen eri näköistä! Voisinkin kaivaa sen kuvan esiin taas sieltä sohvan alta ja tallentaa sen digitaaliseen muotoon ihan vain muistoksi.

Portaat ja yläterassi ovat kulahtaneet ihan kauniisti. Olen ollut aivan onnellinen noistakin mustan jämistä, en oikein osaa mökille kaivata uutta ja säihkyvää. Näin ajattelin - kunnes raivasimme grillitasolla sijainneen hirsipöytämöhkäleen pois.

Tuo alemman tason terassi on aivan kammottava. Läikkäinen ja likaisen näköinen. Sitä tihrustaessani iski himo juosta rautakauppaan ostamaan mustaa öljyä mitä pikimmiten! Mielenkiintoisen tästä projektista tekee se, että laudoitusta on mökkitontilla aivan tolkuttomasti, mutta rahaa ei niinkään. On mietittävä millä tavalla öljyttävän alueen rajaa - mikä öljytään ja mikä jätetään kulahtamaan rauhassa harmaaksi. 

Siksi keksin seuraavanlaisen ajatusleikin. 

Grilliterassi on ikäänkuin keittiö ja portaitten yläpäässä on olohuone. Grilliterassilta on yhden askelman verran matkaa isolle terassille, joka on kuin tanssilava itsessään. Sen kyljessä on myös nuotiopaikka. Ajattelin siis näin - öljyän portaitten yläpäässä olevan terassin ja portaat ja sen lisäksi tuon grilliterassin. Tanssilavaterassi jääkööt öljyämättä, kuin myös kaikki laudoitetut polut ja kävelyreitit. Tuolloin ei vararikko kolkuttele samantien ovella ja samalla musta öljy rajaisi nämä kaksi terassia kokonaisuudeksi, joka olisi vielä selkeämmin se sisätilojen jatke - tila, jota eniten käytetään kesäisin. Omasta mielestäni melkoisen makoisa ajatusleikki.

2 kommenttia:

  1. Siitä tulee kaunis! Toivon sinulle kestävää selkärankaa ��

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyvältä perustelulta :-) Meilläkin on paljon laudoitettuja kävelyreittejä jo ihan tontin korkeuserojenkin vuoksi. Samaa tummaa sävymaailmaa löytyy myös meiltä. Suunnitelmissa olisi vielä lisätä terassipinta-alaa, katsotaan saataisiinko tänä kesänä "tekijävaihde" päälle pelkän suunnittelun sijaan...

    VastaaPoista