27.4.2017

VALOA JA KOOLAUSTA

Ikkunat ja lattian koolausta.
Puolet  vintin lattiasta oli kammettava irti ja koolauksia katseltava uusin silmin. Piippu on nimittäin vuosien saatossa painanut niin vintin, kuin alakerrankin lattian vinoon. Minua se ei juurikaan häiritse, koska mielestäni pieni vinous kuuluu asiaan ja jos piipun lähtisi purkamaan, niin siinähän saisi olla koko mökkiä tunkkaamassa suoraksi. Sama olisi rakentaa uusi mökki.

Koska uutta mökkiä ei rakenneta hyvän vanhan tilalle, eikä täten myöskään piippua pureta, niin oli vain raakasti ryhdyttävä lattianpurkuun. Ikävää ja pölyistä hommaa, mutta niin on aherruksen jälkeen vintillä suora lattia, jonka päälle on hyvä lähteä levyttämään.

Ajattelin ensin vintille vaneria - mutta sitten sainkin kuulla puolisoni suusta ehdotuksen osb-levystä vintin pintamateriaaliksi. Innostuin samantien, koska samaista levyä on joskus tulevaisuudessa tulossa myös  mökin alakertaan keittiön seiniin, joten ajatus oli oikein passeli. Niinpä laskimme määrät ja hankimme sopivan nivaskan levyä. Levyjen saaminen vintille olikin oma juttunsa, koska ikkuna-aukkoa piti leventää, jotta levyt sai hinattua kokonaisina ylös. Vanhan ikkunan paikalle on kuitenkin tarkoitus vaihtaa uusi, tuuletusmahdollisuudella varustettu ikkuna, joten sinänsä ei käynyt kuinkaan.

Osb-levyä on tulossa vintille niin lattiat, katot kuin seinätkin. Osassa katossa levyt on jo paikoillaan, mutta suurin osa on vielä levyttämättä. Oman haasteensa kattojen levyttämiseen tuo matala huonekorkeus, mutta tarpeeksi notkea kaveri saa onneksi levyt kattoon, kun sopivaan asentoon itsensä askartelee. Lattiaan hankimme suojaksi kylmään tilaan suositeltua lakkaa, joka kestää myös kosteutta. Toiveissa on, että lakka sitoisi levyn pintaa, jotta pinnalla olisi mukava liikkua. Seiniin ja kattoon olen miettinyt kirkasta saunasuojaa, joka suojaa kosteudelta ja sisältää homeenestoainetta. Nämä asiat on hyvä ottaa huomioon, koska kyseessä on kylmä tila.

Vintin toiseen päätyyn puhkaistiin aukko pikkuikkunalle. Tästä ikkunasta aukeaa maisema järvelle päin - tosin tähän aikaan vuodesta näkymä on varsin harmaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti