29.12.2016

2. LISÄLUUKKU - HUOVUTETUT LAPASET

Joulukalenterin toisessa lisäluukussa ehkä lämpimimmät lapaset ikinä ja kuinka ne tehdään.

Muutama viikko sitten kävin eräässä paikallisessa käsityöpuodissa, jossa oli myynnissä huovutettuja lapasia. Käsityöpuodin vieressä sijaitsee lankakauppa, joten siinä sitä sitten oltiin - reilu kymmenen euroa köyhempänä, kaksi kerää hahtuvalankaa pussissa. Väreissä oli missä valita, joskin etsimäni harmaa puuttui. Niinpä päädyin metsänvihreään ja luonnonruskeaan - oikein hyvät värit nekin. Kyseiset langat saa vaikkapa täältä. Yksi kiekko riitti juuri sopivasti yhteen lapaspariin, pienemmistä lapasista jäi vähän ylikin.

Lapasia olen tehnyt elämäni aikana runsaasti, mutta näin lämpimiä en ikinä. Enkä helppoja, rohkenisin väittää. Nämä lapaset neulotaan siis hahtuvalangasta ja kutistetaan pesukoneessa oikeaan kokoonsa. Huovutettuja lapasia tehdessä ei tarvitse välittää pätkääkään, vaikka käsiala ei olisi kovinkaan siistiä, koska pesukone kadottaa kätevästi kaikki mahdolliset virheet. Lanka on hieman haasteellinen alussa, koska se katkeaa helposti. Jos ja kun lanka katkeaa, niin laita langanpäät muutaman sentin kohdalta päällekkäin ja jatka neulomista. Huovutettaessa langat huopuvat yhteen.

Ennen huovuttamista lapanen on jättimäinen. Siksi on tehtävä tarkasti ohjeen mukaan mittaillen, koska keskeneräistä työtä ei pysty mallata käteen. Pesukonekeikan jälkeen lapanen kutistuu neljäkymmentä prosenttia, joten se muotoillaan kosteana täsmälleen omistajan käteen sopivaksi. Lapanen sopii käteen siis kuin valettu - tai huovutettu. 

Muista, että helpotkin neuleohjeet näyttävät aluksi aina heprealta ja luovuttaminen käy mielessä ennen kuin on edes ehtinyt aloittaa. Lue rivi kerrallaan ja lähde rohkeasti yrittämään. 

Hyvän ja helpon ohjeen löysin täältä. Kirjoitan lyhennelmän ohjeesta kuitenkin tähänkin, omien huomioitteni kera ja mahdollisimman selkeästi.


HUOVUTETUT HAHTUVALAPASET

Lanka: Pirtin Kehräämön hahtuvakiekko

Neuletiheys: Sileää oikeaa kahdella säikeellä neulottuna (ennen huovutusta) 19-20 s ja 31 krs = 10cm

Puikot: 4 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan

Koko: Kuvissa näkyvät vihreät hanskat tehty naisen käteen, koko S. Ruskeat hanskat miehen käteen, koko (L). Alkuperäisestä ohjeesta löytyy laajempi kokoskaala.


Lapanen:

Neulo koko ajan kahdella säikeellä. Luo puikoille 48 (56) s. Jaa silmukat puikoille ja vaihda ensimmäisen ja viimeisen silmukan paikkaa. Neulo ensimmäinen kerros nurin. 
Neulo oikeaa 15 (17) senttiä. 

Neulo peukaloa varten eri värisellä langalla toisen puikon 8 (10) viimeistä silmukkaa (vasemman käden lapanen) tai kolmannen puikon 8 (10) ensimmäistä silmukkaa (oikean käden lapanen). 
Neulo oikeaa 14 (16) senttiä.


Kärkikavennukset:

Kavennukset tulevat ensimmäisen ja kolmannen puikon alkuun sekä toisen ja neljännen puikon loppuun. Neulo ensimmäisen puikon alussa 1 s ja käännä kaksi seuraavaa silmukkaa puikoilla toisin päin (etureuna takareunaksi, joudut nostamaan silmukat). Neulo käännetyt silmukat takareunoistaan yhteen ja neulo puikon loput silmukat oikein. 

Neulo toisen puikon silmukat oikein, kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Neulo kaksi oikein yhteen ja neulo viimeinen silmukka oikein. Tee kolmannen puikon alussa samanlainen kavennus kuin ensimmäisen puikon alussa ja neljännen puikon lopussa samanlainen kavennus kuin toisen puikon lopussa. 

Tee kavennukset joka kerroksella ohjeen mukaan, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka ja vedä se varovasti silmukoiden läpi. Varo ettei lanka katkea. Päättele lanka.


Peukalo:

Pura eri värinen lanka ja poimi siltä silmukat. Poimi alapuolelta 8 (10) s ja yläpuolelta 9 (11) s. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo oikeaa 7 (8) cm. 

Päätä silmukat neulomalla joka kerroksella puikon kaksi viimeistä silmukkaa yhteen. Päättele silmukat kun puikoilla on 8 (6) s. Katkaise lanka ja vedä se varovasti silmukoiden läpi. Neulo toinen lapanen samalla tavalla, mutta huomioi peukalon paikka.


Viimeistely:

Päättele langanpätkät. 

Harsi lapasten sisälle muovia, etteivät ne huovu kiinni sisältä. Itse leikkelin muovipussista sopivan kokoiset palat lapasosaan ja peukaloon, jotka sitten muutamalla pistolla kiinnitin lapasen sisälle.

Pesin lapaset koneessa 60 - asteessa. Vihreät pesin kahteen kertaan, jotta sain niistä täsmälleen sopivat.  Laita koneeseen lisäksi hyvin vähän muuta pyykkiä, esimerkiksi pari pyyhettä. Käytä pesuaineena mielellään mäntysuopaa tai muuta pesuainetta, joka säilyttää villassa sen rasvan, mutta voit käyttää myös tavallista pesuainetta. Samassa koneellisessa voi pestä useita lapasia, ne eivät huovu toisiinsa kiinni.

Muotoile lapaset kosteana. Jos lapaset ovat liian isot, ne voi pestä uudestaan. Liian pieniä lapasia voi muotoilla ja venyttää kosteana ja mielellään antaa kuivua muotoonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti