24.5.2017

PUHTAUS ON PUOLI RUOKAA - MÖKILLÄKIN

Olen aiemminkin kirjoittanut aiheesta.

Siitä, että joskus kansalainen saattaa unohtaa, että hygienia on tärkeä asia. Varsinkin mökillä. Erityisesti lapsilla on tapana kuvitella, että mökillä käsienpesu ei ole lainkaan niin tärkeää, kuin kotiolosuhteissa. Lapsille tuollainen holtittomuus suotakoon, sehän on aikuisen tehtävä pitää huolta, että hygieniasta huolehditaan myös vaatimattomammissa olosuhteissa. Asia erikseen on sitten ne aikuiset (joita uskomatonta kyllä on olemassa), jotka jättävät kätensä täysin pesemättä. Tai sitten kouria kevyesti huljautetaan veden alla ja oletetaan bakteerien juoksevan kirkuen viemäriin.

Minäkin teen joskus niin, huljautan pelkällä vedellä. Antakaa anteeksi. Ihmisiähän tässä ollaan. Mutta ihan oikeasti hygienia on tärkeä asia ja jos sitä ei lapsuudessaan opi, ei sen tärkeyttä välttämättä aikuisenaan ymmärrä. 

Kerran jonotimme ruokaa ravintolassa. Edessämme jonossa seisoi mies, joka oli juuri vieraillut vessassa pesemättä käsiä. Asiasta oli silminnäkijän todiste - sekä toimenpiteestä, että pesemättömyydestä. En voinut sille mitään. Tuijotin miehen käsiä ja yritin olla koskematta kohtiin, joihin nuo tahmaiset kourat olivat hipaisseet. Hysteeristä ehkä, mutta menetin ruokahaluni ihan totaalisesti.

Kaikki voi mennä liioittelun puolelle, hygieenisyyskin. Hygieniasta huolehtiminen on kuitenkin paitsi hyvä tapa, myös toisen kunnioittamista. Tuossakin asiassa pätee se, että aattelee omalle kohalle.

Mökin tämän hetken hygienia hoituu Cilla´sin yksinkertaisen tyylikkäillä pesuaineilla*. Sain ystävältäni Senjalta tuotteita testiin. Nämä pesuaineet ovat yksi Senjan yrityksen, sisustusliike Orvokin, myydyimmistä tuotteista. Eikä ihme. Tuoksuissa on mistä valita, mutta mikä tärkeintä - ne ovat mökkiolosuhteisiin täydelliset, eli ekologiset. Biohajoavissa raaka-aineissa ei ole käytetty mitään synteettisiä väri- tai tuoksuainesosia. Muuta ei mökillä pidä eikä saa käyttää, koska pesuaineet menevät suoraan maahan ja sitä myötä pohjaveteen. Ekologista käytettäessä ei tarvitse potea pahaa mieltä luontoon menevistä pesuaineista.

* Tuotteet saatu testiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti