4.12.2016

4. JOULUKUUSI

4.12
Neljännestä kalenteriluukusta löytyy joulukuusi, joka on tehty kestämään. 

Viime jouluksi tein runsaasti erikokoisia kuusia - osan vanerista ja osan OSB-levystä, niin kuin nyt vaikkapa tuon ylimmässä kuvassa näkyvän. Vanerisista osan käsittelin mattamustalla saunasuojalla ja osan puolestaan mattakirkkaalla samanmoisella aineella. Kuuset olivat mukavia tuliaisia joulun aikaan ja lopulta ainoastaan tämä yksi kaveri jäi omaa joulua sulostuttamaan. Yksikin riittää.

Tämän joulun kuusi on OSB-levystä. OSB-levy on pitkälastuista lastulevyä, joka on edullinen, kaunis ja mielestäni liian vähäistä arvostusta nauttiva materiaali. Olen ilokseni kuitenkin huomannut, että viime vuosina OSB-levyä on entistä rohkeammin uskallettu käyttää myös osana sisustusta ja tehostemateriaalina. Oman OSB-levyni pelastin roska-autolta ilomielin ja nyt tyytyväisenä katselen tuota varsin edullista kuustani. 

Mitään ohjetta ei nyt valitettavasti kuvamuotoisena ole, muta teko-ohjetta tässä nyt tekstinä kuitenkin. Tällainen kuusi onnistuu pienellä vaivalla, keskittymisellä ja oikeilla välineillä keneltä tahansa!


JOULUKUUSI VANERISTA TAI OSB-LEVYSTÄ

1. Piirrä paperille haluamasi kokoinen ja mallinen kuusi. Kuvan kuusi on puolisen metriä korkea, mutta pienempi tai suurempikin onnistuu ihan yhtälailla. Leikkaa mallikuusi irti paperista. Yksi paperimalli riittää kuusen tekemiseen.

2. Piirrä paperimallin avulla kuusen ääriviivat vanerille tai OSB-levylle. Piirrä myös toinen samanlainen kuusi.

3. Sahaa kuuset ääriviivoja pitkin irti kuviosahalla. Vaneri on helppo sahata siististi, mutta OSB-levyn kanssa pitää olla tarkkana, ettei saha karkaa lastujen perässä suunnitellusta reitistä. 

4. Mittaa kuuset latvasta tyveen. Merkitse kumpaankin kuuseen puoliväli. Mittaa vanerin tai OSB-levyn paksuus. Mittaa ensimmäiseen kuuseen vanerin tai OSB-levyn paksuinen lovi latvasta puoliväliin ja toiseen kuuseen vastaavasti levyn paksuinen lovi tyvestä puoliväliin.

5. Sahaa kuviosahalla irti merkityt lovet. Tässä kohtaa myös tarkkuutta, koska erityisesti OSB-levyssä sahan terä karkaa todella helposti höttöisen materiaalin mukana.

6. Kuusen osat ovat valmiit! Toisessa kuusessa on lovi ylhäältä puoliväliin ja toisessa alhaalta puoliväliin. Halutessasi käsittele kuusi lakalla tai vaikkapa saunasuojalla. Musta saunasuoja jätti vanerin erityisen kauniin näköiseksi - puunsyyt pääsivät oikeuksiinsa.

7. Kasaa kuusi pintojen kuivuttua ja ihaile kättesi työtä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti