12.5.2016

RUOKA ON HYVÄÄ

Ensiksikin myönnän - varsin usein mökillä paistetaan makkaraa.
Eikä siinä mitään vikaa ole, tietenkään. Siis makkarassa. Laiska kokki laittaa syöjät jopa grillaamaan omat makkaransa, kantaa höysteet pöytään ja se on siinä. Toisinaan laiskempikin mökkikokki kuitenkin intoutuu, jos ei ihan toteuttamaan, niin ainakin haaveilemaan ruuasta ja sen tekemisestä.

Odotan satoa kasvihuoneesta innolla. Taimiksi on kasvatettu vähän kaikkea mahdollista ja sormet jo suorastaan syyhyävät tekemään ruokaa itse kasvatetuista vihanneksista. Vielä on kasvihuone kuitenkin tyhjänä ja taimet koristamassa keittiötä, joten hetken tässä saa ihminen vielä haaveilla. Siihen asti on tyydyttävä toisten kasvattamiin herkkuihin.

Kovasti haaveilen olevani hyvä kokki. Tai edes innokas, yrittävä, malttava tai luova. Siksi hankin viime kesänä Meri-Tuuli Lindströmin Mökin keittokirjan ja nyt tänä kesänä Riikka Kantinkosken ja Kaisa Niemisen Ruokakirjan sekä Emmi-Liia Sjöholmin Viljaton  kattaus - kirjan. Olen tehnyt bataattiburgereita Emmi-Liian opeilla ja parsaa sitruunavoikastikkeessa Riikan ja Kaisan neuvoilla. 

Olen tässä elämän mittaan tajunnut sen tosiasian, että omat makunystyräni eivät ole lainkaan älykkäät, mitä kokkaukseen tulee. Tai sitten en vain ole kokannut tarpeeksi, joka on ainakin toinen puoli totuutta. Siksi käytän mielelläni valmiita reseptejä, enkä juurikaan lähde soveltamaan. Tai jos lähden, niin useinmiten lopputulos ei ole kovinkaan sykähdyttävä.

Oikeissa paperisissa keittokirjoissa on tunnetta. Tuoreen paperin tuoksu ja pehmeys sormissa, värien kauneus painetussa paperissa. Näissä kaikissa kolmessa kirjassa on visuaalisuus ja kuvat jo puoli ruokaa, erityisesti Ruokakirja lumoaa kuvillaan ja taitollaan. Kiitos kauniista kirjoista ja hyvistä resepteistä tekijöille. Te teette, me nautitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti