21.12.2016

21. GLUTEENITTOMAT SALMIAKKISUKLAALAKUT

21.12
Tänään joulukalenterissa puhutaan lakritsista, suklaasta ja salmiakista. Eikä mistään muusta.

Saaristolaisleipäikävän sai suurinpiirtein taltutettua gluteenittomalla joululeivällä, josta aiemmin oli puhetta. Salmiakkisuklaalakut taas painivat makeisosastolla samassa sarjassa - parempaa ei vain voi olla olemassa! Kuitenkin gluteeniton henkilö joutuu pidättäytymään tästä herkusta, mikäli valmispusseja hipelöi. 

Vaan eipä joudu enää, tosin herkut täytyy valmistaa itse. Kyllä sitä ilokseen hieman karkkien äärellä askartelee, kun tuntee jo lopputuloksen maun kielellään. Nämä gluteenittomat salmiakkisuklaalakut voi toki tehdä sen lisäksi myös maidottomana, kun valitsee oikean suklaan.

Lakut ostin Punnitse ja Säästä - kaupasta. Ne on Porvoon lakritsin valmistamat, joten löytyy varmasti muualtakin, kuulemani mukaan ainakin Prismasta. Suklaana käytin aivan tavallista Fazerin sinistä ja salmiakkijauhe on Urtekramin raakalakritsijauhetta - joka sopii ihan mihin vain.

Lakut tökitään hammastikkuihin, jotta ne on helpompi dipata suklaassa. Suklaan annetaan jähmettyä ihan hetki, jonka jälkeen ne pyöräytetään pehmeässä salmiakkijauheessa. Sen jälkeen kannattaa jo melkein ottaa tikut pois, ennen kuin suklaa ehtii kovettua. Kovettunut suklaa halkeilee helposti, jos tikut ottaa pois vasta myöhemmin.

Kun ainekset on hankittu, ei tekeminen paljoa aikaa lopulta vaadi. Pientä askarteluahan tuo on, mutta vaivan väärti. Erityisruokavalioisena henkilönä ilahtuisin ikihyviksi, mikäli joulupukki toisi lahjaksi pikkuisen nyssäkän lempilakuja. Paljoa ei ihminen tarvi ollakseen tyytyväinen.

1 kommentti:

  1. Ihana, kiitos tästä blogista. Todella kauniita kuvia täynnä. Löysin äskettäin, luin nyt kokonaan läpi, kun jouduin flunssaa sängyn pohjalle parantelemaan.

    VastaaPoista